Akkerbouw

Achtergrond

Onzekerheid oorzaak heftige prijsgolf

De prijzen vliegen op en neer. Het HPA verlaagde de EU-notering voor voertarwe deze week met 9 euro naar 210 euro per ton.

Vorige week kwam er 10 euro bij, nadat de week daarvoor de tarweprijs 9 euro daalde. De week daarvoor was er 9 euro bijgekomen.
De grote prijschommelingen tekenen de onzekerheid op de graanmarkt. Australië voorspelt een recordexport en hup, de tarweprijs zakt. Het vriest dat het kraakt en de prijs schiet omhoog. De voorraden worden flink naar boven bijgesteld en de prijs zakt weer in elkaar. Deze week verschijnen berichten over vorstschade. De HPA-notering kon daar nog niet op reageren, maar op de termijnmarkt in Parijs stijgt de tarweprijs weer.
De graanmarkt wordt sterk beïnvloed door de kleine voorraden. Die dekken hooguit elf weken verbruik. Daardoor hoeft er maar iets te gebeuren en er ontstaat een graantekort.
Bovendien stijgt het verbruik. De wereld moet ieder jaar een record oogsten om het verbruik bij te houden. En er is ook nog eens minder soja geoogst. Daardoor wordt extra aan graan getrokken. Dit alles maakt de graanhandel zenuwachtig en dat veroorzaakt de sterke prijsschommelingen.
Bovendien moet het groeiseizoen nog beginnen, dus veel zinnig valt er niet te zeggen over de beschikbaarheid. Het areaal heeft een veel kleinere invloed op de productie dan de opbrengst per hectare. En die wordt vooral bepaald door het weer en in mindere mate door de teeltmaatregelen van de akkerbouwers. Tot eind juni blijft het daarom koffiedik kijken in de graanmarkt.
Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.