Akkerbouw

Achtergrond

Minieme prijsbewegingen in aardappelmarkt

De aardappelnoteringen van de derde week in februari zijn in grote lijnen ongewijzigd gebleven. Minieme bijstellingen van de telersprijzen Emmeloord voor fritesgeschikt (13 cent verlaging aan de onderzijde) en export (plus van 25 cent aan zowel onder- als bovenzijde) gaven heel subtiel aan wat er speelt.

De aardappelverwerkende industrie kan nog steeds doorproduceren op basis van contractleverantie met aanvulling meegeleverde ’overaardappelen’. Daarbij blijven er partijen uit de bewaring opduiken die kwalitatief dusdanig zijn dat ze moeten worden afgevoerd. Dit laatste verschijnsel speelt meer op in de Belgische opslag, maar niet meer zo extreem dat het de markt echt bederft.
De plus in de exportprijs die Emmeloord laat zien kan over enkele weken een vervolg krijgen door groeiende vraag vanuit Oost-Europa en mogelijk Rusland. Exporteurs gaan uit van schade aan aardappelvoorraad in die streken vanwege de strenge vorst. Als er al meer vraag zou zijn op dit ogenblik, dan is daar in logistiek opzicht niet eenvoudig aan te voldoen, eveneens vanwege de winterse omstandigheden met ook veel sneeuw.
Na een paar weken met weinig wijzigingen was de termijnmarkt even wat flauwer gestemd, na bekendmaking van de Belgische voorraadcijfers. Begin februari was in België 375.000 ton ofwel 25 procent meer in voorraad dan vorig seizoen. Het aprilcontract kwam dan ook niet meer boven de € 7,00 uit. Vrijdag zakte de stemming zelfs, maar bij zeer weinig transacties. De sfeer blijft afwachtend. In de loop van volgende week komen de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) met hun voorraadpeiling.
Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.