Akkerbouw

Achtergrond laatste update:15 feb 2012

Markt wacht op nieuwe USDA-prognose

De HPA notering voor voertarwe stijgt deze week weliswaar naar het hoogste niveau sinds eind juli vorig jaar.

Maar de prijs ligt wel 30 euro onder die van vorig jaar februari. Toen werd de markt beheerst door de misoogsten in Rusland en Oekraïne. Beide landen zijn dit seizoen weer volop aan de bak op de wereldmarkt.

Het prijsniveau is veel lager dan vorig jaar rond deze tijd, maar de tarweprijs stijgt wel de laatste maanden. De HPA-tarweprijs franco Rotterdam steeg van 195 euro eind vorig jaar naar 218 euro deze week. De tarweprijs kreeg steun van de maisprijs die dit jaar met 21 euro is gestegen.

De beschikbaarheid van mais blijft krap. Bovendien oogsten Argentinië en Brazilië minder mais door droogte. Het is daar weliswaar gaan regenen maar voor de mais komt het te laat. De tarwe was al geoogst en de sojabonen kunnen nog enigszins herstellen van de droogte.

In tegenstelling tot de stijgende spotprijzen laat de termijnmarkt in Parijs een kabbelend beeld zien. De ene dag komt er wat bij en de andere dag gaat er weer wat af van de noteringen. Speculanten wachten op de nieuwe maandprognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), die morgen verschijnt. De twee vorige USDA-prognoses gaven aanleiding tot heftige prijsbewegingen. Dan kunnen speculanten geld verdienen, als ze tenminste de juiste posities innemen op de termijnmarkt.

Op de fysieke markt wordt weinig verhandeld. De prijzen stijgen, maar kopers zijn terughoudend in afwachting van hoe het groeiseizoen zich ontwikkelt.

Prognose: markt is afwachtend.

Of registreer je om te kunnen reageren.