Akkerbouw

Achtergrond

Het blijft doorbijten voor uientelers

Voorlopig is er nog geen feeststemming in de uiensector.

Het is een eentonig verhaal: de prijzen blijven laag.
Er zijn mondiaal gezien gewoon te veel uien en dat ruime aanbod laat zich al het hele afzetseizoen gelden. De handel is ronduit moeizaam. Het is flink doorbijten voor de uiensector.
Biologische uien delen mee in de malaise. De notering van deze uien blijft onveranderd op 15 tot 21 euro. De noteringen van het gangbare product gaan zelfs nog iets verder omlaag. Emmeloord verlaagde de notering naar € 0,25 tot € 1,25 per 100 kilo.
De uien die weggaan, gaan vooral naar verre bestemmingen. En in die gevallen wordt zeker niet de hoofdprijs betaald. Binnen Europa is export zeer moeizaam. De meeste bestemmingslanden hebben zelf nog meer dan genoeg uien. Dat geldt zeker ook voor een land als Rusland. Voorlopig valt daar voor Nederland weinig te halen.
Intussen is het bij verwerkers en sorteerders ook geen drukte van belang. Die kopen alleen uien bij als ze echt wat nodig hebben, bijvoorbeeld om aan hun leveringsverplichtingen te kunnen voldoen. Dat zet voor telers ook geen zoden aan de dijk.
Voorlopig is er nog geen zicht op verbetering. Het blijft sappelen op de uienmarkt.
Prognose: prijzen blijven laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.