Akkerbouw

Achtergrond

Goede vooruitzichten voor graanprijzen

Berichten over de strenge vorst hebben een positief effect op het internationale graanprijsniveau. Dit komt door de beperkte wereldvoorraad van slechts tien weken consumptie.

In Oekraïne, Rusland en grote delen van de Europese Unie houdt de kou huis. Vooral vanuit Oekraïne klinken geluiden over forse schade aan de wintergewassen, omdat de ingezaaide wintergranen door een tekort aan neerslag in het najaar maar moeizaam zijn gegroeid en dan is een periode van strenge vorst met weinig sneeuw desastreus voor de wintergranen. Naar verwachting daalt de temperatuur daar deze week tot 26 graden onder nul. De verlaagde oogstverwachting heeft een prijsduwend effect.

De termijnnoteringen voor tarwe en maïs op de beurzen van Chicago, Parijs en Londen stegen de laatste dagen fors en ook de spotnoteringen in Frankrijk stegen met enkele euro’s per ton. De voertarwenoteringen in Goes en Groningen stegen de afgelopen week met 5 euro per ton tot respectievelijk 185 en 196 euro per ton, terwijl de HPA-notering voor buitenlandse voertarwe Rotterdam steeg tot € 208,50 per ton.

De maïs- en sojanoteringen stijgen door de verwachte droogteschade in Zuid-Amerika. Rabobank verlaagde de oogstprognose voor sojabonen wereldwijd met 3,4 procent en die van mais met 0,1 procent.

Daar komt nog eens bij dat Rusland, een van de grootste tarwe-exporteurs ter wereld, rond 1 april de graanexport wil beperken. Zo voorkomt de overheid een tekort. Door deze maatregel kan de prijs omhoog schieten.
Prognose: verdere prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.