Akkerbouw

Achtergrond

Geruchten regeren grillige graanmarkt

De graanmarkt is onzeker en wordt beheerst door geruchten en weerberichten.

In hoeverre gaan Oekraïne en Rusland de export beperken? Hoe heeft het graan de winter overleefd op het noordelijk halfrond? Is het werkelijk zo droog in China dat het land nog meer graan moet importeren? Blijven Noord-Afrika en het Midden-Oosten zoveel graan kopen? Zolang de antwoorden er niet zijn, blijft de graanmarkt grillig en daarmee een aantrekkelijk doelwit voor speculanten.
Voertarwe brengt franco nu 212 euro op. Dat was eind vorige week nog 216 euro. Het productschap HPA maakt het erg bont met de prijsschommelingen. De EU-voertarwenotering steeg dinsdag naar 219 euro, een stijging van 10 euro in één week. Terwijl vorige week de prijs juist met 9 euro was gedaald.
Op de termijnmarkten in Parijs en Chicago daalden de mais- en tarweprijzen deze week. Speculanten verwachten dat de arealen tarwe en mais in de VS sterk groeien. Daarom stappen ze van tarwe en mais op sojabonen. De sojaprijs stijgt dan ook. Bovendien regent het nog steeds in Zuid-Amerika waardoor de gevolgen van de droogte mee kunnen vallen. De tarweprijs wordt ook gedrukt doordat Australië een recordexport verwacht.
De markt blijft wispelturig tot duidelijk is hoe de oogst uitvalt op het noordelijk halfrond. Negatieve berichten kunnen de graanprijs zo omhoog duwen. Feit blijft dat het graanverbruik blijft stijgen. Een recordoogst van 1.830 miljoen ton graan van afgelopen seizoen is volgend seizoen niet genoeg om de vraag te dekken.
Prognose: markt blijft onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.