Akkerbouw

Achtergrond

Exportrem op Russisch graan valt mee, tarwe toch duurder

Aanhoudende kou stimuleert de graanprijzen. Men vreest schade aan de nieuwe oogst tarwe, met later krimpend aanbod. Dreigende Russische rem op export in eerder stadium valt achteraf mee.

De tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs steeg vorige week voor het eerst op het aflopende termijncontract met meer dan 8 euro, waarvan € 1,50 op vrijdag. Rusland had vorige week herhaalde malen uitsluitsel over de plannen met de graanexport uitgesteld. Het laatste nieuws dateert dan ook van vrijdag en behelst dat het plafond voor men de export gaat beperken weer is verhoogd. De Russische regering gebruikt de armslag die is gemeld na een prognose die uitgaat van een grotere beschikbare hoeveelheid. Dat maakt het mogelijk om de geldende limiet voor de graanexport in het lopende seizoen 2011/12 te verhogen van 25 miljoen ton naar 27 miljoen ton. Dit heeft de Russische vice-premier Viktor Zubkov gemeld.

Het betekent dat er geen exportbelemmeringen hoeven te komen in april. Daar heeft het wel sterk naar uitgezien, vanwege de voortvarende uitvoer van graan, die al uitkwam op circa 20 miljoen ton eind januari. De Russen willen hun vleesproductie kunnen stimuleren, om minder afhankelijk te zijn van importen van pluimvee-, varkens- en rundvlees. Dat kan niet als voor de eigen agrarische industrie granen voor diervoeders peperduur worden. Ook wil men de binnenlandse graanprijzen binnen de perken houden ter wille van de prijs van vooral brood.

Rusland is echter de afgelopen weken zijn positie als dé prijszetter in de graanhandel kwijtgeraakt, zodat het nieuws geen drukkend effect meer had op de internationale graanprijzen. De invloed uit deze regio blijft evident. Felle kou in de voormalige Sovjet-Unie en Europa blijven zorgen baren met het oog op de grotendeels ontbrekende beschermende werking van een flink pak sneeuw. Daardoor zal uitwintering optreden voor een groot deel van de nieuwe oogst. Oekraïne verwacht nu al 30 procent van de wintertarwe opnieuw te moeten inzaaien, als de kou erger wordt zelfs 50 procent. Er is op markten echter al rekening gehouden met dit effect.
India verwacht een recordoogst tarwe, maar of en hoeveel er voor export vrijkomt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.