Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Agrico rondt regeling fritestelers af

Emmeloord – De ledenraad van aardappelcoöperatie Agrico heeft een definitieve regeling aangenomen voor de 120 telers die tot vorig jaar fritesaardappelen leverden.

Agrico droeg per 1 december de handel in fritesaardappelen over aan Aviko Potato.
Dit zette bij een groot deel van de fritestelers kwaad bloed, omdat ze niet in het besluit waren gekend. Bovendien meenden veel telers dat zij recht bleven houden op een vergoeding, omdat zij jarenlang hadden bijgedragen aan het resultaat van Agrico.
Volgens directeur Jan van Hoogen komt de regeling tegemoet aan de bezwaren. ”Deze leden blijven tot en met 2014 meedelen in de winst en krijgen een voorschot op het certificatenkapitaal. Maar ik besef dat we niet iedereen tevreden kunnen stellen.”

Eén reactie

  • emmahoeve

    Wees voorzichtig met overnemen van berichten van Agrico. De friettelers zijn op een ijskoude manier uit de coöperatie getrapt in een jaar met mogelijkheden Het vertrek van Agrico verstoorde de markt dat jaar (oogst 2010) ernstig. De friet-steler Agrico ging in tweede instantie zogenaamd nog wel zelf door met de vermarkting maar dat was een farce, poolprijs 6 ct. lager dan andere pools. De leden die verplicht afscheid moeten nemen is verzekeringspremie voor een minimum prijs ontstolen, eigen vermogen afgepakt waar de rest mee verder boert en de ledenraad is ernstig gemanipuleerd door de Raad van Beheer. De toenmalige Raad van Beheer heeft zich absoluut niet aan de opdracht gehouden en hiermee gehandeld is strijd met het ondernemingsrecht; gehandeld tegen de doelstelling van het bedrijf. Houdt U er ook rekening mee dat dit veelal Boerderij lezers zijn. Als U hierover bericht pas dan minstens hoor en wederhoor toe. Naast het ledengeld op naam in ledencertificaten zou de prijs voor de pool opgetrokken moeten worden naar het gemiddelde van de overige pools, de bodem van de pool kwam niet uit voorverkopen maar uit zelfbetaalde verzekeringspremie. Deze ingelegde premie moet uitbetaald worden aan de vertrekkende telers en de telers die 10 jaar of meer ononderbroken in de pool geleverd hebben moeten minstens de helft van het EV uitbetaald krijgen, naar rato van de omzet van Agrico de laatste 3 jaren dan kunne zijn elders verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.