Akkerbouw

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

Aardappelmarkten blijven uiterst tam

De termijnmarkt aardappelen sloot vrijdag weer een bijzonder rustige dag af, met in totaal 22 transacties. Het was niettemin een aanzienlijk onstuimiger handel dan de donderdag, toen er het aprilcontract 2012 in Frankfurt in het geheel niet werd verhandeld. De prijs is behoorlijk vast en sloot de week weer op een afrekenprijs van € 7,40. De tamme sfeer is ook merkbaar in de fysieke markt, met in Nederland ongewijzigde prijzen. Vrije handel is er wel, maar eigenlijk hoofdzakelijk voor levering op termijn en in volumes die geen wijziging in de noteringen brengen. Pas als de felle kou in het oostelijker deel van Europa langer aanhoudt kan er meer vraag komen uit die contreien omdat er dan partijen verloren gaan. Voorlopig kan de verwerkende industrie zich overal wel redden met contractleveranties en meeleveringen. Het ruime aanbod in relatie tot de vraag zet in België toch nog wat druk op de prijs, Belgapom hield hem op € 4,00 voor de Bintjes. Challenger en Fontane halen hetzelfde niveau, transacties voor Asterix waren er te weinig. PCA/Fiwap meldde eerder in de week al onvoldoende handel in deze rassen.
De markt voor tafelaardappelen staat al weken op een onveranderde rustige stemming met eveneens nauwelijks fluctuerende noteringen.

 

Prognose: prijs gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.