Akkerbouw

Achtergrond laatste update:22 feb 2012

Aardappelmarkt sterk afwachtend

De aardappelmarkt houdt een lusteloos karakter. De noteringen van telersvereniging VTA zijn voor de vijfde achtereenvolgende week ongewijzigd gebleven. Er zijn voldoende transacties om tot een notering te komen, maar het betreft veelal meegeleverde aardappelen. Daardoor zijn er geen prijsverhogingen mogelijk. Voor levering op langere termijn, in april, zijn wel partijen verhandeld voor circa €7,50 per 100 kg. Op de echte termijnmarkt blijft de hoeveelheid transacties minimaal.
Factoren die de komende weken gaan wegen zijn de export en de kwaliteit van de opgeslagen voorraad. De kou in Oost-Europa en verder (Rusland) kan een positief effect hebben, doordat de vraag naar geschikte aardappelen groeit. Anderzijds kan sneeuwval logistieke problemen veroorzaken.
In onze contreien gaat matige bewaarkwaliteit zich manifesteren. België kampt daar meer mee dan de Nederlandse sector. Behalve rot speelt her en der te laag onderwatergewicht op. Binnenkort komen de gevolgen van de strenge vorst naar voren in de vorm van versuikerde aardappelen. De Belgische PCA/Fiwap-prijs zakte weer iets verder weg, met een verlaging van €0,25 aan de onderkant van de notering. Anders dan gebruikelijk staat de Nederlandse Bintje-notering voor Zuid-Nederland iets hoger dan die van het Noorden. Geleidelijk lopen de gemiddelde prijsniveaus in België en Nederland weer verder uiteen. Werd een maand geleden in België zelfs meer betaald dan hier, vorige week zat er al weer € 0,69 tussen in het voordeel van Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.