Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt is vooral afwachtend

De aardappelmarkt houdt een lusteloos karakter. De noteringen van telersvereniging VTA zijn voor de vijfde achtereenvolgende week ongewijzigd gebleven.

Er zijn voldoende transacties om tot notering te komen, maar het betreft veelal meegeleverde aardappelen. Daardoor zijn er geen prijsverhogingen mogelijk. Voor levering op langere termijn, in april, zijn wel partijen verhandeld voor zo’n € 7,50 per 100 kilo. Op de termijnmarkt in Frankfurt blijft de hoeveelheid transacties minimaal.

Factoren die de komende weken gaan wegen zijn de export en de kwaliteit van de opgeslagen voorraad. De koude in Oost-Europa en verder (Rusland) kan een positief effect hebben doordat vraag naar geschikte aardappelen groeit, anderzijds kan sneeuwval logistiek problemen veroorzaken.

In onze contreien gaat matige bewaarkwaliteit zich manifesteren. België kampt daar meer mee dan de Nederlandse sector. Behalve rot speelt her en der te laag onderwater gewicht op. Binnenkort komen de gevolgen van de strenge vorst naar voren in de vorm van versuikerde aardappelen.

De Belgische PCA/Fiwap-prijs zakte weer iets verder weg, met een verlaging van € 0,25 aan de onderkant van de notering. Anders dan gebruikelijk staat de Nederlandse Bintje-notering voor Zuid-Nederland iets hoger dan die voor het Noorden. Geleidelijk lopen de gemiddelde prijsniveaus in België en Nederland weer verder uiteen. Werd een maand geleden in België zelfs meer betaald dan hier, vorige week zat er al weer € 0,69 tussen in het voordeel van Nederland.

Prognose: ongewijzigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.