Akkerbouw

Achtergrond

Vastere tendens op tarwe- en maismarkten

De valutakoers is deze dagen weer in beweging. In vrij korte tijd is de euro sterker geworden. Sinds medio november verloor de Amerikaanse dollar 2 eurocent aan waarde. Het beïnvloedde de koersen op de termijnmarkt enigszins, maar erg grote prijswijzigingen deden zich daar niet voor.

Veel belangrijker is de droogte in de Verenigde Staten die gevolgen zal hebben voor de stand van het wintergraan, in het bijzonder voor tarwe. Berichten dat er regen komt, werkten echter prijsdrukkend. Hoe lang dat kan aanhouden is de vraag, want de Amerikaanse wintertarwe heeft al veel te lijden gehad.

Op de fysieke markt speelt dat de export van tarwe uit de VS niet echt goed op gang komt, ook al is er recent een flinke order gekomen à 280.000 ton vanuit Egypte. Er zit wel verbetering in. Van Rusland en Oekraïne is op de tarwemarkt momenteel geen concurrentie van grote betekenis te duchten, aangezien daar de beschikbare voorraden beginnen terug te lopen en daardoor het tempo van export. Dat meldt althans de agrarisch financiële website Agrimoney. De VS moeten het momenteel opnemen tegen Argentinië en de EU, lees Frankrijk en Roemenië. De markt tendeert wat vaster.

Ook voor mais stijgt het prijspeil, onder meer door erg ongunstige zaaiomstandigheden vanwege overmatige regenval in Argentinië. In Oekraïne heeft het gesneeuwd. Dat is voor de al opkomende wintertarwe bescherming tegen vorstschade. Het geldt volgens Agrarisch marktbureau Agritel echter als tegenslag voor het oogsten van de laatste mais.

Prognose: lichte prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.