Akkerbouw

Achtergrond

Uienprijzen maken pas op de plaats

De uienprijzen zijn de afgelopen week nauwelijks gewijzigd. De telersbeurzen van Goes en Middenmeer maakten pas op de plaats en Emmeloord kwam alleen met een minieme verandering van de notering van de middelfijne uien een de bovenkant.

Daar was dus iets meer voorkeur voor deze week, al is het traditionele verschil in prijspeil tussen 30 procent en 60 procent grof minder nadrukkelijk aanwezig de laatste jaren. Dit is gevolg van de veel grotere verscheidenheid aan exportbestemmingen.

De stemming blijft rustig, er is weliswaar meer beweging in de export, maar dat is ook veroorzaakt door verwachte extreme stijgingen van de vrachtkosten overzee. Telers met de uien mooi droog in de schuur hebben geen haast om ze te slijten. Volgens de voorraadpeiling van het Bureau Uienmarkt informatie is al wel veel afgeleverd en verkocht, maar is nog flink volume beschikbaar voor de vrije handel. Dat is vergelijkbaar met de situatie in 2010, maar zeker niet met vorig jaar, toen overmatig aanbod elke bodem uit de markt sloeg. Ook geldt nu dat elders in Europa het aanbod uien veel kleiner is dan vorig jaar.

Voor de komende maanden kan gerekend worden op toenemende vraag uit het Verenigd Koninkrijk. Wateroverlast maakt daar plaats voor winterse taferelen. Nog niet gerooide uien zijn grotendeels af te schrijven, van wel gerooid tonnage is de kwaliteit daar niet ideaal.

Prognose: ongewijzigde prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.