Akkerbouw

Achtergrond

Tijdelijk extra vraag naar uien

Uien halen momenteel telersprijzen tot circa 12 euro per 100 kilo. De marktstemming was donderdag 20 december volgens de beurs Emmeloord prijshoudend.

Goes hield het de dinsdag ervoor nog op vaste stemming, hoewel de notering à €10,50 tot €12,50 ongewijzigd bleef ten opzichte van de voorgaande week ervoor.

De telers met vrije uien droog in de schuur hebben geen haast om er afscheid van te nemen. Men heeft goede verwachtingen van de rest van het seizoen. Schattingen geven aan dat vanaf nu per week circa 17.000 ton export nodig is om de gehele uienvoorraad dit seizoen weg te werken. Dat mag gezien eerdere resultaten geen probleem zijn. De baalprijzen kunnen deze week aantrekken doordat afnemers overzee verwachten dat per januari de vrachtkosten voor vervoer overzee stijgen. Het verschil zou kunnen uitkomen op 500 tot 600 euro per container, ofwel 2 euro op de baalprijs.

Maandag komt Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) met rapportage over de eigen voorraadpeiling. De voorraad bij de VTA-telers gaat relatief groter uitvallen dan Bureau Uien Informatie na steekproef heeft gemeld voor Nederland als totaal. VTA meet onder een groep zonder gelegenheidstelers, die bovendien sterk op bewaren is ingesteld. De bruto opbrengst per hectare komt bij de VTA-telers uit op 68 ton, 4 ton meer dan het landelijk gemeten gemiddelde.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.