Akkerbouw

Achtergrond

Termijnprijs aardappelen onder druk

De termijnmarkt was zwak gestemd donderdag, met een prijsverloop van €29,40 naar €29,00 (-0,60) waarmee de termijnmarkt sloot op het laagste niveau van de dag.

De termijnmarkt heeft moeite om in deze fase het prijsniveau in stand te houden met het einde van het jaar in zicht. De effectieve markt is kalm prijshoudend zonder noemenswaardige prijswijzigingen. Hierdoor ontbreekt het de markt aan nieuwe impulsen voor een prijsverbetering op de korte termijn. Aanbod van winstnemers aan het einde van het jaar in combinatie met dekkingsaanbod zorgen voor voldoende verkoopbelangstelling om de termijnprijs licht onder druk te houden. Ook in de export is de stemming kalm met de Kerstweek en het Nieuwjaar in het vooruitzicht.

De koopbelangstelling van de industrie is zoals verwacht terughoudend voor de tweede helft van december. Voor een verandering van de marktomstandigheden zal men waarschijnlijk geduld moeten hebben tot na de jaarwisseling. Handelsrange termijnmarkt: €28,50 tot €31,00. Openstaande positie 7112 (+3). De beurs in Emmeloord noteerde voor frites €25,00-29,00 (gemiddeld onv.) en €21,00-26,00 (onv.) voor de export. De cash-settlementprijs van Eurex steeg voor deze week naar €25,70 (+0,70).

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.