Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt aardappelen sluit november af op €29,90

Het slot voor de maand november is net onder het €30-niveau gebleven, al moest de aardappeltermijnmarkt aan het einde van de dag nog even haar best doen om dit niveau weer te halen.

In een zeer rustige handelsdag, die ook geen impulsen kreeg van de onveranderd gebleven noteringen van Belgapom (€22,50) en Frankrijk (€23,00), leek het er vrijdag op alsof de week uit gegaan zou worden in een uiterst kalme markt. Echter, een half uur voor het sluiten van de markt werden er ineens 60 à 70 contracten verkocht op de termijnmarkt en stonden we in één klap op €29,00. Dat is een daling van een euro ten opzichte van het slot donderdag. De markt herstelde na deze grote stap terug vrij gemakkelijk, om de laatste handel weer op €30,00 te laten plaatsvinden, maar het laat de gevoeligheid van de markt nogmaals zien. Met een relatief klein volume kan een grote prijssprong of daling veroorzaakt worden. Dat de markt hierna wel gemakkelijk herstelt is een sterk teken, maar de volatiliteit van de markt werd weer eens aangetoond.

De VTA-notering die vrijdag uitkwam was in lijn met de eerdere noteringen in de week van Goes en Emmeloord, die beide een stijging van de fritesnotering lieten zien. Het kon de markt niet verrassen, al bevestigt het wel de trend.

Al met al een termijnmarkt waar voorzichtigheid troef lijkt op het moment. Ondanks stijgende prijzen in de fysieke markt wordt de stap op de termijnmarkt naar boven niet gemaakt. De premie ten opzichte van de cash settlementprijs die de afgelopen week uit kwam op €24,90 is nog steeds €5,00 en er zal in de fysieke markt dus nog een stap naar boven gemaakt moeten worden voordat de premie wat kleiner zal worden en de termijnmarkt weer naar boven durft te kijken. Vooralsnog een neutrale markt met een handelsrange van 29 tot 32 euro.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.