Akkerbouw

Achtergrond

Notering onveranderd, prijzen toch iets hoger

De Nederlandse uiensector exporteert dit seizoen ongekend veel uien. Desondanks is de stemming tot nog toe relatief tam geweest.

Dat komt met name omdat er dit seizoen ook heel veel uien beschikbaar zijn voor de export. Bovendien is de verwerkingscapaciteit in Nederland erg groot. Zelfs in weken waarin meer dan 25.000 ton uien worden geëxporteerd, is er geen sprake van een wilde handel. "Nee, het loopt lekker door", heet het dan.

Op dit moment worden er wat meer uien gevraagd dan aangeboden. Dat doet de stemming vanzelfsprekend goed. De marktsituatie wordt nu omschreven als vast. Dit komt niet tot uiting in de prijzen die op de beurs in Emmeloord zijn vastgesteld, want de noteringen blijven onveranderd ten opzichte van vorige week. Daarbij wordt wel aangetekend dat de prijzen nu wat dichter bij de bovenkant van de noteringen liggen dan vorige week.

Voor zowel fijne als grove partijen noteert Emmeloord 10,5 tot 12 cent per kilo. Elders in Nederland worden prijzen genoemd van 12,5 cent per kilo. Voor levering in januari liggen de prijzen nog iets hoger. Agrifirm Plant maakte in de afgelopen week de poolprijs bekend voor uien die af-land zijn afgeleverd. Deze prijs komt op 9,4 cent per kilo.

Prognose: licht stijgende prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.