Akkerbouw

Achtergrond

Matige vraag drukt graanprijzen

De graan- en sojaprijzen staan deze week onder druk. Alleen de tarweprijs in de VS gaat omhoog. Dat komt omdat de dollar sterk in waarde is gedaald ten opzichte van de euro. Daardoor wordt Amerikaanse tarwe aantrekkelijker voor de importeurs.

Het HPA verlaagde de EU-notering voor voertarwe deze week met 4 euro naar 268 euro. De week er voor was er ook al €3,50 af gegaan. De HPA-maisprijs verloor in twee weken 7 euro.

In Middenmeer zakte de beursnotering voor tarwe met 5 euro, evenveel als de beursnotering in Goes. De beurscommissie in Groningen verlaagde de tarweprijs met 2 euro. De prijsdaling duwt ook de prijs voor volgend seizoen omlaag. Middenmeer noteert nu 205 euro voor de oogst van 2013. Dat is 5 euro minder dan vorige week en 10 euro lager dan de week er voor.

De prijsdalingen zijn opmerkelijk. Want de graanmarkt is nog steeds krap. De tegenvallende oogsten op het noordelijk halfrond worden niet gecompenseerd door die in Australië en Argentinië. Ook deze landen produceren minder en kunnen daardoor minder exporteren.

Een mogelijke oorzaak van de prijsdaling is dat graanverwerkers aan het eind van het jaar zo weinig mogelijk voorraad willen hebben. Dat drukt immers het resultaat over dit kalenderjaar. Veel analisten verwachten begin volgend jaar een stijging van de graanprijzen omdat veel verwerkers en importeurs dan de markt op moeten om hun voorraden aan te vullen.

De sojaprijs is hard gedaald. China schrapte een order van 300.000 ton sojabonen dat in de VS was besteld. Andere importeurs hadden al een streep gezet door de levering van 120.000 ton. De vraag naar soja daalt en dat zet de prijs onder druk.

Prognose: prijs blijft stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.