Akkerbouw

Achtergrond

Klok nodig bij krapte prei

Bijkopende handelsbedrijven zijn de reden van de oplopende prijs voor prei op de veiling van The Greenery.

Bedrijven als Van Oers en Staay hadden mogelijk tekort van eigen telers en waren donderdag en maandag actiever voor de klok. Donderdag ging met 55 tot 58 cent nog een stuiver op de kiloprijs voor lang wit. Er stonden 2.000 kistjes. Bij ZON was de aanvoer iets verlaagd en kwam de prijs uit op 61 cent.

De middenprijs voor prei op de REO-veiling gaf donderdag juist wat ruimte ten opzichte van woensdag. Toen was de beperkte aanvoer op Tweede Kerstdag reden om 53 cent aan te tikken. Donderdag was de algehele middenprijs 46 cent, gezien de aard van de prijs nauwelijks vergelijkbaar met de Nederlandse klokprijzen. De handel heeft wel vraag naar prei, maar dat is nog niet uit speculatie-oogpunt. Het uitblijven van nachtvorstvoorspelling houdt de handel kalm.

Bij witlof kwam voor kerst nog een prijs van €1,20 op de klok voor het kortgrove product. De aanvoer was bij The Greenery niet meer dan 1.000 kistjes. De prijs zakt weer terug. Bij REO zakte de prijs naar 65 cent van 85 cent woensdag. Ook hier lijkt de klokprijs in de kerstweek geen goede graadmeter voor de uiteindelijke uitbetaalprijs.

Prognose: klokprijs prei daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.