Akkerbouw

Achtergrond

Groeiend aanbod graan op termijn drukt het prijspeil

Prognoses en peilingen buitelen in de graansector weer over elkaar. Prijsdaling is het gevolg van verwacht ruimer aanbod van graan, vooral tarwe, op termijn.

De WASDE-rapportage van het Amerikaanse landbouwministerie over de agrarische wereldmarkten heeft vorige week de noteringen op de termijnmarkten flink beïnvloed. Vooral in de VS zijn, op de termijnmarkt Chicago, de tarwenoteringen een stuk gedaald, maar ook Parijs moest een veer laten. De prijsdaling in Parijs werd later in de week versterkt toen ook het toonaangevende marktbureau Stratégie Grains met prognoses kwam. Men voorziet voor volgend oogstjaar een flink toenemende tarweproductie, vooral door uitbreiding van areaal in Frankrijk. Aan het einde van de week herstelde de markt wel, want ook de export van tarwe uit de EU groeit sterk, bij verwachting van de huidige oogst (2012) aan zachte tarwe die verder naar beneden is bijgesteld. Daarnaast is rekening te houden met penibele situaties in andere productieregio's die nu al hun schaduw vooruit werpen. Al eerder is met wat bedenkingen gereageerd op de Amerikaanse te optimistische schatting van de oogsten in Australië en Argentinië. Daarnaast speelt de invloed die de sterk tegenvallende Britse graanoogst zal hebben. Agritel meldt dat in Oekraïne logistieke problemen de kop opsteken. Onvoldoende beschikbaarheid van transport per trein wordt genoemd als oorzaak van sterk bemoeilijkte graanexport. Dit blijkt structureel van aard.

Voor de langere termijn geldt dat de stand van het wintergraan in zowel de VS als Rusland matig tot slecht is. Ook in de EU zijn probleemgebieden, in het bijzonder Roemenië, die kampen met aanhoudende droogte.

De maismarkt schommelt ook, maar minder extreem. Dat heeft onder meer te maken met grote Europese vraag naar mais, vooral voor de voederindustrie, terwijl de oogsten in vooral zuidoostelijke lidstaten van de EU erg slecht zijn geweest. Vorig seizoen was de oogst weliswaar overvloedig, maar een terugval met 20 procent is toch aanzienlijk. Dat kan de maisexport van de VS stimuleren, een welkome ontwikkeling voor de Amerikanen. Uit recente cijfers is gebleken dat de export van mais en van tarwe minder zijn achtergebleven dan verwacht, de verkochte volumes blijven pover. Voor mais geldt verder dat de verminderde ethanolproductie in de VS voorraden heeft doen oplopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.