Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelprijzen bewegen nauwelijks

De aardappelmarkt is in een rustige fase wat betreft handel en prijsontwikkeling. Gemiddeld zijn de prijzen voor fritesgeschikt in Noord-West Europa boven de grens van 25 euro gebleven, getuige de cash-settlementprijs op donderdag 13 december, van de aardappeltermijnmarkt Eurex in Frankfurt. Verhoging van de gemiddelde notering in Duitsland (met bijna 60 cent naar €24,18) en Frankrijk (plus €2,00 naar €26,50) waren er debet aan. Dat zijn dan ook meteen de enige bewegingen in het fritesprijzencircus.

Zowel in Nederland als in het dit seizoen door het weer wel erg geplaagde België bleven de noteringen gemiddeld hetzelfde. Alleen de telersbeurs Emmeloord gaf wijziging te zien, door de onderkant van de fritesprijs een euro op te trekken en de bovenkant evenveel af te toppen. Bijzonder veel transacties zijn er niet geweest in de vrije markt. De verwerkers lijken voor de komende weken aardig ingedekt te zijn met werkvoorraad en de telers hebben geen haast met verkoop. PCA meldt dat in België vooral voor bewaring ongeschikte aardappelen worden aangeboden en aardappelen uit niet-vorstvrije opslag.

Ook de termijnmarkt is bijzonder rustig qua handelsactiviteit. Daar stond wel wat druk op de prijs van het aprilcontract, waarvan de slotnoteringen niettemin binnen een bandbreedte van 29 en 30 euro zijn gebleven.

Export naar Groot-Brittannië loopt vlot door. De prijzen daar te lande staan wat onder invloed van slecht bewaarbare partijen. Toch zijn fritesgeschikte Agria’s en Markies (opgezakt) er goed voor telersprijzen rond 40 euro, blijkens informatie van het Britse aardappelschap, de Potato Council.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.