Akkerbouw

Achtergrond

VS-voorraadraming drukt prijzen

De minimale prijsstijgingen voor tarwe van de vorige week zijn alweer teniet gedaan. De telersprijzen zijn niettemin op een hoger peil gebleven dan in oktober, dankzij de in feite vaste markt voor tarwe, zeker in de EU.

Ter illustratie: de index voor de tarwemarkt die de International Grains Council dagelijks samenstelt, stond maandag op 291 punten, tegenover 232 een jaar geleden.

In Amerika is dinsdag sterker gereageerd dan in de EU op de jongste bevindingen van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) betreffende graanvoorraden en -oogsten. Er is in de VS duidelijk meer tarwe beschikbaar dan in eerdere peilingen geraamd. Een belangrijke oorzaak daarvan is de achtergebleven export als gevolg van sterke concurrentie van de andere grote productieregio’s. In de EU is vermindering van het verbruik voorzien, er is hier nu meer vraag naar mais voor veevoederdoeleinden. Dat drukte het prijspeil wel enigszins, ook op de dagmarkten.

De termijnmarkt in Chicago zakte de prijs van tarwecontracten voor leveringen op korte en middellange termijn ongeveer 9 euro per ton, voor de lange termijn was de daling iets minder. Parijs noteerde 5 euro minder voor de korte termijn, voor het contract november 2013 was het net iets meer dan 3 euro. Overigens zijn volgens het agrarische marktbureau Agritel de USDA-schattingen voor tarwe aan de optimistische (te ruime) kant. Dat geldt vooral de raming van de Australische oogst en de export van Argentinië.

Voor mais is op de termijnmarkt nauwelijks verandering teweeggebracht door de nieuwe peiling. Deze kwam dan ook in de buurt van de laagste prognoses. De noteringen in zowel Parijs als Chicago zakten €1,50 tot €2,00.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.