Akkerbouw

Achtergrond

Zorg over weer beheerst graanmarkt

Er is reuring in de tarwemarkt. De tarweprijs stijgt op de termijnmarkten in Chicago en Parijs.

De beurs in Middenmeer noteert 10 euro hoger voor tarwe. Dinsdag verhoogde het HPA de voertarweprijs met €11,50. De beurzen in Groningen en Goes deden er 7 euro bij. Agrifirm Plant betaalt in de korte bewaarpool een recordprijs van €232,60 euro per ton tarwe.

Middenmeer noteert voor de oogst van 2013 nu al 210 euro per ton, 7 euro meer dan vorige week. Het is ongekend dat tarwe al meer dan 200 euro opbrengt terwijl veel tarwe nog moet worden gezaaid.

Er is veel emotie in de tarwemarkt. In de VS en Oost-Europa is het droog waardoor de tarwe slecht ontwikkeld de winter ingaat. Dat vergroot de kans op uitwintering. Australië oogst veel minder door droogte. In Argentinië verzuipt de tarwe door regen. In West-Europa vertraagt regen de inzaai van wintertarwe. Een dergelijke opeenstapeling van berichten zorgt voor reuring.

Telers houden de tarwe vast. Ze rekenen op verdere prijsstijgingen. Terwijl voerfabrieken en importerende landen de markt op moeten om hun voorraden aan te vullen. Omdat de landen rond de Zwarte Zee bijna zijn opgedroogd, kopen de importeurs tarwe in de EU. Terwijl hier de voorraden al niet groot zijn. Dat betekent een extra duw omhoog voor de tarweprijs.

Maar de emotie kan snel omslaan, leert het verleden. Als de winter lang uitblijft in de VS en Oost-Europa of het snel droog wordt in West-Europa en Argentinië, kan het gedaan zijn met de prijsstijgingen.

Dat de maisprijs niet snel mee stijgt komt omdat de oogst nog niet is afgerond. Bij sojabonen speelt de oogstdruk ook een rol.

Prognose: tarweprijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.