Akkerbouw

Achtergrond

Wisselend beeld op graanmarkt

De fysieke markt laat een wisselend beeld zien. In Frankrijk daalde de tarweprijs een paar euro. Het HPA verlaagde de EU-notering voor voertarwe met bijna 3 euro. De beurs in Groningen deed er 1 euro af. Maar in Goes steeg de tarweprijs 2 euro. En Middenmeer houdt de tarweprijs gelijk, evenals de notering voor oogst 2013.

Ook de termijnmarkten hebben geen richting. Maandag en dinsdag stegen de noteringen in Chicago en Parijs. Woensdag werden tarwe, mais en sojabonen goedkoper in Chicago, evenals mais in Parijs. Alleen tarwe werd iets duurder in Parijs gedurende de handelsdag.

De verbruikers van graan hebben genoeg voorraad om dit jaar uit te zingen. Dat drukt de prijs, een verschijnsel dat zich vaak voor doet aan het eind van het jaar. Ook de slechte berichten over de economie drukken de prijzen.

De grote vraag is wat er na de jaarwisseling gebeurt als de verwerkers en importeurs weer de markt op moeten. De graanmarkt blijft krap. De eerste prognoses voor volgend seizoen wijzen op een tegenvallende oogst, terwijl de wereld op 1 juli met kleinere voorraden aan het nieuwe graanseizoen begint. In Argentinië lijdt de tarwe onder de regen. Mais en sojabonen worden daar laat gezaaid. De wintertarwe in de VS heeft er nog nooit zo slecht bij gestaan. In Rusland is 1 miljoen hectare minder wintertarwe gezaaid dan normaal. In Europa verloopt de inzaai van wintertarwe traag door regen. Er ligt een stevig fundament onder de tarweprijs. Je moet positieve oogstberichten met een loep zoeken. Als dit zo blijft is een verdere prijsstijging onvermijdelijk.

Prognose: prijs voorlopig stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.