Akkerbouw

Achtergrond

Weinig beweging op rustige graanmarkt

Het is rustig op de graanmarkt. De noteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago stegen deze week een beetje. Maar woensdag ging er tijdens de handelsdag weer wat af van de prijzen.

Ook op de spotmarkt staan de prijzen een beetje onder druk. De beurs in Middenmeer verlaagde de prijzen van tarwe en gerst met 1 euro. Groningen deed 1 euro van de tarweprijs af. Gerst bleef onveranderd. Goes hield alle graan stabiel. HPA verlaagde de EU-noteringen voor tarwe, gerst en mais iets. Maar ondanks de verlaging noteert HPA voor voertarwe bijna 80 euro hoger dan vorig jaar.

Er zit weinig beweging in de markt vanwege gebrek aan nieuws. Speculanten hebben weinig reden hun posities op de termijnmarkten ingrijpend te wijzigen. Omdat er weinig fysieke handel is, staan de spotmarkten ook wat onder druk.

Zelf de mededeling van Egypte dat het geen tarwe meer koopt in Oekraïne doet weinig stof opwaaien. Egypte is de grootste tarwekoper op de wereldmarkt. Het Egyptische staatsbedrijf GASC, dat vrijwel alle tarwe importeert, wil geen zaken meer doen met Oekraïne. In 2010 beperkten Rusland en Oekraïne onverwacht de graanexport. Daardoor moest Egypte elders in de wereld tarwe kopen tegen een veel hogere prijs. Om herhaling te voorkomen schrapt GASC Oekraïne van de lijst van landen waar de tarwe vandaag mag komen. Maar de handel had al ingecalculeerd dat Oekraïne weinig meer zou doen op de tarwemarkt.

Egypte kocht al veel tarwe in de EU. Dat zal nu nog meer worden, omdat de EU dichtbij ligt. Pas als de tarwe in de EU op begint te raken en duurder wordt, gaat Egypte elders inkopen.

Prognose: de markt is stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.