Akkerbouw

Achtergrond

Verschil fysieke en termijnmarkten

Er zit verschil tussen de prijzen van tarwe en mais op de termijnmarkten en de fysieke prijzen. In Parijs en Chicago daalden de noteringen voor tarwe en mais deze week. Op de fysieke markten werd graan juist duurder.

Het verschil wordt veroorzaakt door speculanten op de termijnmarkt. Die zagen vrijdag dat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in de maandelijkse Wasde-prognose de voorraden tarwe, mais en soja verhoogde. Aangezien de prijzen van tarwe en mais al weken achter elkaar stijgen, was dat een mooie aanleiding voor speculanten hun koerswinst te verzilveren. Bovendien exporteert de VS minder graan dan verwacht. Ook dat drukte de koersen. Woensdag tijdens de handelsdag stegen de noteringen echter weer in Chicago en Parijs, want de wereld zit krap in het graan. De oogst viel tegen op het noordelijk halfrond. Australië en Argentinië oogsten ook minder tarwe. En in de EU loopt de inzaai van wintertarwe voor de volgende oogst vertraging op door de regen.

De voertarweprijs van het productschap HPA is naar een record gestegen. HPA noteert 278 euro per ton, franco geleverd. Dat is nog hoger dan in seizoen 2007/2008, toen de hoogste prijs bleef steken op 265 euro. HPA noteert voor mais 259 euro per ton. Dat is geen record. Dat stamt van begin september toen mais 277 euro per ton kostte.

De beurs in Middenmeer noteert nu al 215 euro per ton tarwe voor de oogst van volgend jaar. Het zijn prijzen waar een graanteler een paar jaar geleden alleen maar van kon dromen. Zeker voor een oogst die nog nauwelijks boven de grond staat of zelfs nog gezaaid moet worden.

Prognose: de prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.