Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt neemt wat gas terug

De uienoogst is op een oor na gevild. In het Zuidwesten is dat na een hectische periode met wisselend weer. Hoe dat laatste gaat uitwerken op de kwaliteit van de uien zal nog moeten blijken; vooralsnog is deze goed.

De prijzen staan deze dagen wat onder druk. In Emmeloord is de uit de schuur geleverde ui ook wat goedkoper geworden. In Middenmeer bleef de uiennotering weliswaar ongewijzigd, maar daar is het ook deze week nog lastig geweest om de laatste uien binnen te halen.

Bij telers met de uien netjes ingeschuurd is momenteel weinig druk op de ketel om van de uien af te komen. Voorlopig is er, net na de afland-periode, werkvoorraad genoeg bij de sorteerders en verpakkers. De baalprijs ligt rond 16 euro per 100 kilo maar staat onder druk, doordat de vraag is teruggezakt.

Op alle fronten wordt op exportbestemmingen verminderd volume afgezet. Dat is voor de maand november niet ongebruikelijk. Rusland is dan nog niet aan de markt en verder, in Azië, is nu ook redelijk aanvoer uit de eigen regio te krijgen. Bovendien is er veel onderlinge concurrentie van Nederlandse exporteurs. De grote trekker (Noordwest-)Afrika heeft in de afgelopen maanden boven verwachting Nederlandse uien gekocht. In de weken na het offerfeest is even wat minder nodig dan anders, maar toch geeft die regio niet de indruk overvoerd te zijn.

Het wachten is op nieuwe impulsen uit het buitenland, vooreerst vooral overzee.

Prognose: lichte prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.