Akkerbouw

Achtergrond

Pootgoed tot nu toe goed door nacontrole NAK

Emmeloord – De keuringsdienst NAK heeft in de nacontrole tot nu toe 7,7 procent van de pootaardappelen in klasse verlaagd. Dat is in 12 jaar niet zo laag geweest, meldt de NAK.

De keuringsdienst tekent er bij aan dat tot nu toe 76 procent van de monsters is onderzocht. Dat betreft zo’n 80 procent van het areaal pootaardappelen.
Henk van de Haar, specialist keuringszaken bij de NAK, kan niet voorspellen of aan het eind van de nacontrole het percentage klasseverlagingen nog zo laag is ten opzichte van andere jaren. “We hadden in eerste instantie verwacht dat we meer virusziek zouden vinden in de nacontrole omdat de luizen vroeg in het seizoen begonnen te vliegen. Maar de maand juli was gunstig met een lage luizendruk. Daarom liggen deze resultaten in de lijn der verwachting.”
Volgens directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico speelt ook mee dat vorig seizoen weinig virusziek is gevonden in het pootgoed. “Daardoor hadden we dit jaar minder last van secundair virus.”
In de veldkeuring in Nederland is wel veel erwinia gevonden. De NAK doet onderzoek naar een nacontrole op erwinia in de hoogste pootgoedklassen. Tot nu toe wordt pootgoed in de nacontrole alleen beoordeeld op virusziek. Van Hoogen: “De nacontrole op erwinia zal er vast een keer komen. Maar een voorwaarde is dat de test betrouwbaar is. Nu komt het te vaak voor dat pootgoed dat negatief test, in het veld toch erwinia laat zien of net andersom.”

Of registreer je om te kunnen reageren.