Akkerbouw

Achtergrond

NAK: nieuwe verdenkingen van ringrot

Emmeloord - De tracering van ringrot heeft nieuwe verdenkingen opgeleverd van de aardappelziekte. Vorige week werd bekend dat een partij aardappelen van het ras Melody waarschijnlijk besmet is met de quarantainezieke. De aardappelen zijn afkomstig van het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee. Voedselautoriteit NVWA verwacht eind deze week uitsluitsel te geven over de verdenking.

De keuringsdienst NAK meldde op een bijeenkomst in Emmeloord dat de tracering van de besmette partij heeft geleid tot drie nieuwe verdenkingen van ringrot in Melody, ook in het Zuidwesten. Ook is er nu een verdenking van ringrot in een partij Agria in Zuidwest-Nederland. Daarnaast is een verdenking ontstaan in een partij Melody in het midden van Nederland. Volgens de NAK worden 41 bedrijven in het traceringsonderzoek onderzocht, die mogelijk contact kunnen hebben gehad met de verdachte partij aardappelen.

In 2009, 2010 en 2011 vond de NVWA meerdere keren de quarantaineziekte ringrot in aardappelen afkomstig van Goeree-Overflakkee. Sindsdien worden in dit gebied de aardappelen strenger bemonsterd. LTO maakt zich zorgen over de nieuwe verdenkingen, terwijl de sector een strenger hygiëneprotocol heeft opgesteld om verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.