Akkerbouw

Achtergrond

Matige vraag naar uien, lichte prijsdaling

Het is rustig op de uienmarkt. Er is te weinig buitenlandse vraag naar uien in relatie tot de sorteercapaciteit, die in Nederland rond 30.000 ton per week aan kan.

Er zijn bedrijven die doorgaan omdat stilstaan geen optie is. Ze kopen in feite werk. De baalprijs ondervindt daardoor wel druk op het huidige niveau van ca. €15,00 per 100 kilo, de uien moeten immers wel verkocht worden.

De telersprijs komt op €10 tot €12 voor directe levering, met weinig verschil tussen de prijzen voor 30 of 60 procent grof. Uieninkoop voor de middellange termijn is nu minimaal. Handel op de lange termijn is er niet.

Er beginnen zich nu kwaliteitsproblemen voor te doen. Dat is in deze periode van het bewaarseizoen niet uitzonderlijk, bovendien is het weer in de eindfase van de feitelijk nog steeds lopende rooitijd wisselvallig geweest met veel regen. Plaatselijk wordt veel koprot geconstateerd. Daarbij valt op dat de ernst van de situatie sterk verschilt van regio tot regio, soms zelfs per perceel. Het probleem is bij de rode uien duidelijk ernstiger dan bij de gele. Partijen met rode uien vertonen tot 35 procent uitval, waar vijf weken geleden nog geen vuiltje aan de lucht was.

Kwaliteitsproblemen hebben in vorige seizoenen de Nederlandse uienexport geschaad. Tijdig de slechte uien afvoeren scheelt reputatieschade en drukt tevens het totaalaanbod.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.