Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaadprijzen verder gedaald

De prijzen voor koolzaad zijn in de afgelopen week verder gedaald. Kopers zijn afwachtender omdat de afzet wat moeizamer verloopt. Daarnaast is er weinig ondersteuning vanuit de handel in soja. Dalende sojaprijzen zetten de koolzaadmarkt verder onder druk.

De termijnmarktnotering voor koolzaad op de beurs in Parijs voor leveringsmaand februari blijft begin deze week steken op rond €472,25 per ton. Daarmee is de prijs wel wat beter dan eind vorige week, want vrijdag zakte de beursnotering tot onder de 465 euro per ton. Minder dan twee weken geleden lag de prijs echter nog ruim boven de 480 euro per ton.

Eenzelfde tendens is terug te vinden in de prijsontwikkeling voor levering augustus of november volgend jaar. In de afgelopen week daalden de prijzen voor deze contracten naar 434 tot 442 euro per ton. Begin deze maand schommelden de prijzen nog rond de 450 euro per ton.

Lagere prijzen voor de volgende oogst zijn ook deels ingegeven door de areaalvoorspellingen voor het nieuwe groeiseizoen. De Duitse promotie-organisatie voor de teelt van oliezaden en eiwitgewassen (Ufop) presenteerde  in de afgelopen week cijfers waaruit blijkt dat het areaal  koolzaad in Duitsland weer sterk toeneemt. Dit is vooral ingegeven door de hoge prijzen afgelopen zomer en het feit dat de zaai-omstandigheden dit jaar in Duitsland beter waren dan een jaar geleden.

Volgens de Ufop-raming groeit het areaal winterkoolzaad in Duitsland met 9,1 procent naar 1,41 miljoen hectare. Met name in het noorden van Duitsland is meer koolzaad gezaaid. De nieuwe inschatting van Ufop is iets hoger dan de vorige in september. Van de oogst van dit jaar is volgens Ufop al zo'n 80 procent verkocht.

 

Prognose: Prijs blijft onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.