Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

’Ik ga rooien, maar wáár?’

René Cobussen is de tweede Nederlander die met een aardappelrooier naar Engeland vertrekt. In eerste instantie springt hij drie weken bij. ”Ik weet alleen dat ik in Hull met een dieplader word opgehaald.”

Akkerbouwer René Cobussen (40) uit het Gelderse Horssen vertrekt maandagochtend met een 13 meter lange aardappelrooier voor drie weken naar Engeland. Hij gaat daar helpen met het rooien van aardappelen. Zijn hulp is hard nodig, want de Engelse oogstomstandigheden zijn erg slecht. Extra capaciteit is daarom welkom. Maar de voorbereiding had nog heel wat voeten in de aarde. ”Ik bel de laatste dagen meer dan dat ik sleutel”, zegt Cobussen.

Waarom gaat juist u naar Engeland?
”Ik ben benaderd door een grote fritesfabrikant. Maandagmiddag is het eerste contact geweest. Zij wilden dat ik naar Engeland zou gaan om te helpen met rooien. Daarbij krijg ik niet heel veel informatie. Ze wilden vooral dat ik zo snel mogelijk klaar zou zijn en vandaag de oversteek zou maken. De kosten kwamen later wel. Snelheid was het credo.”

Maar u bent niet in Engeland?
”Nee, dat was onmogelijk. Ik kan niet toveren. De voorbereidingen kosten zo ontzettend veel tijd. Ik ben sinds maandag alleen maar druk bezig met bellen en regelen. De rooier moest aangepast en schoongemaakt worden en het transport en de verzekeringen moesten geregeld worden. Bovendien moet ik mijn eigen bedrijf netjes achterlaten. De impact, ook op mijn gezin, is groot.”

Kunt u voorbeelden geven?
”Alleen technisch gezien moest er al van alles gebeuren. Zo is de rooier omgebouwd van de Nederlandse 2 x 75 naar de Engelse 2 x 90 centimeter. Ook moest ik de diabolo's en schijven aanpassen, omdat de ruggen in Engeland groter zijn. Daarnaast moeten de loof­intrekrollen eruit en moeten er andere rooischaren gemonteerd worden. Verder moest ik nadenken over zaken als rooimatten, axiaalrollen en het aantal onderdelen dat ik moet meenemen.”


U regelt alles zelf?
”Ja, totdat ik met mijn rooier in Hull door een dieplader wordt opgehaald. Ik schat dat het transport tot dan ongeveer € 1.200 kost, exclusief bootreis.”

Wat is vanaf Hull het traject?
”Geen flauw idee. Ik weet alleen dat ik ga rooien, maar waar is nog een complete verrassing. Het zal ergens dichtbij de kust zijn, ten noorden van Hull. Ik weet alleen dat ik maandag opgehaald wordt en vervolgens te horen krijg waar ik ga rooien en in welk hotel ik mag overnachten.”

Maar u weet toch wel hoe lang u gaat?
”Ja, de afspraak is drie weken. Maar ik ga ervan uit dat ik langer moet blijven. Er zitten nog enorm veel piepers in de grond en zolang ik kan rooien, blijf ik ook. ”

Wat verwacht u aan te treffen?
”Het zal erg nat zijn. Ik hoor geluiden dat het rooien daar met een snelheid van 1,5 kilometer per uur gebeurt. Maar met mijn zelfrijder kom ik er vast beter doorheen. Ik heb bovendien meer reinigingscapaciteit. Voor stenen die meekomen, ben ik niet zo bang. Dat schijnt wel mee te vallen.”

 

Rooien in 'Engelse alpen'

Inmiddels is de bestemming van Cobussen bekend. Lees meer.

 

Hulp bij rooien
Zelf hulp nodig bij het rooien? Of ben je klaar en heb je de rooier werkeloos binnen staan en heb je tijd een collega te helpen? Meld dat in deze topic op Boerderij Connect!

Eén reactie

  • vroegindeweij

    allemaal prachtig, maar ik ben benieuwd wat het eind resultaat is, want daar
    gaat het toch om!!!!!!!!!!!! daar hoor of zie ik na terug komst graag.
    klaos

Of registreer je om te kunnen reageren.