Akkerbouw

Achtergrond

Grens 25 euro weer getest, termijnmarkt stabiliseert

Nadat maandag de aardappeltermijnprijs net onder de 25 euro kwam, maar zich daarna weer iets kon herstellen, was daags erna bij de opening wederom het laagste punt net onder de 25 euro.

Vlak na de opening gebeurde er handel op €24,90 waarna de handel zich ging herstellen en heel langzaam opliep richt de 26 euro. De top begin van de middag lag op €26,20 en het grootste deel van de handel gebeurde ’s middags rond dit niveau, maar bij het verschijnen van de PCA/Fiwap notering moest de markt weer iets inleveren van de stijging. De notering van PCA/Fiwap ging voor alle rassen naar 20 euro tot 25 euro, een daling van €2,55 ten opzichte van de voorgaande week.

Het aanbod in de markt van partijen die momenteel gerooid worden zorgt voor een lagere prijs in de fysieke markt. Een forse stap terug, maar logisch gezien de aardappelen. Door de natte omstandigheden en het late tijdstip van rooien zal de kwaliteit en bewaarbaarheid van deze aardappelen laag zijn, waardoor het beter is ze direct af te leveren. Dat zorgt voor meer aanbod in de fysieke markt en een mindere kwaliteit, wat de prijs laat dalen. Zodra dit aanbod verdwijnt uit de markt zal er weer opnieuw gekeken moeten worden naar de noteringen, maar momenteel zorgt het dus voor een stap terug ten opzichte van de voorgaande weken.

De notering van Goes liet daarentegen hetzelfde beeld zien als de notering van Rotterdam maandag: een lichte daling van 25 cent voor de frites, een stijging van 50 cent voor de exportnotering. Dit kon dan ook voor steun zorgen op de termijnmarkt, waardoor die rond het niveau van €25,50 de handel plaats vond in het laatste uur. Het slot werd ook op €25,50 bepaald.

Een dag van stabilisatie, waarvan er nog een of twee nodig zullen zijn voor het vertrouwen en een herstel van de markt weer ingezet kan gaan worden.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.