Akkerbouw

Achtergrond laatste update:5 nov 2012

Elke consumptieaardappel wordt nu vlot verkocht

De aardappelmarkt blijft vast gestemd. Na de eerste officiële Nederlandse telersbeursnotering voor droog uit de schuur geleverde aardappelen, op 1 november, was het even spannend waarmee Belgapom vrijdag jl. op de proppen zou komen voor de Bintjes. Het werd uiteindelijk een verhoging met 2,50 euro naar het respectabele niveau van €25,00 per 100 kilo.

Ditmaal werden Challenger en Fontane 50 cent hoger genoteerd. In Nederland volgde Verenigde Telers Akkerbouw de trend van Emmeloord, met gelijke notering voor frites en een iets lagere (bovenkant) exportprijs. Uit de prijs die VTA opgaf voor de ‘ondermaat’ fritesgeschikte consumptieaardappelen (0-40 mm met minimaal 360 OWG), à €10-14 blijkt hoe vast de aardappelmarkt momenteel gestemd is. Alle consumptieaardappelen die niet direct opgenomen worden door de fritesindustrie of op export gaan worden toch gretig gekocht, voor onder meer de productie van aardappelpartjes en dergelijke aardappelbereidingen. De eerste groothandelsprijzen van Rotterdam lagen maandag 5 november op gelijk niveau met Emmeloord en VTA voor fritesgeschikt, wasserijgeschikt haalde tot €30,00.

De rooiproblematiek blijft aanhouden in de kuststreek, ofwel het zuidwesten van Nederland. Daar werken de telers aan het binnenhalen van de laatste volumes. In België en Noord-Frankrijk is de situatie nijpender. Met de natte vinger geschat moet er in België nog 20 procent gerooid worden. Gezien de zeer natte omstandigheden moet er gevreesd worden voor een flinke hoeveelheid tarra.

Bureau Aardappelmarkt Informatie meldt dat de oogst in het Verenigd Koninkrijk ca. 20 procent zal krimpen ten opzichte van vorig jaar. Ook hier dient men een slag om de arm te houden, want in het Verenigd Koninkrijk is rooien ook uiterst lastig en is afschrijving van een groter deel niet ondenkbaar.

De vanaf begin oktober flink gestegen prijs op de aardappeltermijnmarkt leverde vrijdag €1,20 in. Op maandag is gehandeld rond €31,00 maar het betrof maar weinig transacties.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.