Akkerbouw

Achtergrond

Belgisch af land aanbod drukt tijdelijk op de fritesmarkt

De noteringen voor goede kwaliteit fritesgeschikte aardappelen in Noord-West Europa hangen rond €25,00. In Nederland is sprake van stabilisatie, met frites- en exportprijzen op bijna hetzelfde peil. De hoogste prijs wordt betaald voor wasserijgeschikte aardappelen met bestemming Engeland.

Er is nu ook een kleinere bandbreedte in de gemaakte prijzen. De notering voor fritesaardappelen van Verenigde Telers Akkerbouw is gemiddeld gelijk gebleven doordat de onderzijde een euro steeg en de bovenkant een euro werd afgetopt. Verreweg de meeste transacties gingen de afgelopen week voor €25. Voor de exportnotering geldt hetzelfde verhaal.

In België echter daalt het prijsniveau. Hier is drukkend af land aanbod van aardappelen met bewaarproblemen. Gezien de uitzonderlijke situatie in het zuidwesten van Vlaanderen en het noordwesten van Frankrijk gaf Belgapom vrijdagochtend 16 november dan ook twee verschillende noteringen af voor de Bintjes, te weten €20 voor de leveringen af land en €22,50 (-2,50) voor de gebruikelijke droog-uit-de-schuur prijs. Voor overige rassen kwam er niets op het bord. De prijzen kenmerken de situatie in België, waar rooien van de laatste percelen bijzonder moeizaam verloopt. De aardappelen komen momenteel lastig uit de grond en worden daar niet bepaald beter van, terwijl er toch al over kwaliteit te discussiëren valt omdat ze (te?) laat zijn gerooid na een erg natte periode. Vandaar de relatief grote hoeveelheid af land aangeboden aardappelen, die op erg korte termijn verwerkt moeten worden. En daarom ook wat minder urgente vraag in België naar de aardappelen uit de schuur.

De Eurex-termijnmarkt in Frankfurt kwam donderdag 15 november met de eerste European Processing Potato index, graadmeter voor het prijspeil van fritesgeschikt, tevens cash settlement niveau. Het was met €24,50 een zeer hoge ten opzichte van de prijs medio november in voorgaande seizoenen. Uit de prijsgemiddelden per land die Eurex hanteert voor samenstelling van de index is goed op te maken wat er begin november nog speelde in het zuiden (weggespoeld areaal in Frankrijk, erg kleine aanvoer in België). De verhoudingen gaan de komende week wijzigen.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.