Akkerbouw

Achtergrond laatste update:18 feb 2013

België gaat Europese prijs fritesgeschikt zetten

Sterk beperkt aanbod fritesaardappelen van eigen bodem noopt de verwerkers in België tot meer import. Dat kan alleen door hoge prijzen te betalen.

De Belgische aardappelnoteringen hebben de vorige week een dip gehad. Al is een prijs van rond de 20 euro per 100 kilo een bijzonder veel betere prijs dan vorig seizoen ooit is betaald voor aardappelen van de oogst 2011, het was een duidelijke terugval. De Belgen zitten wat de prijzen betreft echter alweer in de lift. Het sterk vergrote aanbod van aardappelen af land, is geen kwestie van overdaad. Het gaat in feite om aardappelen die nu direct verwerkt moeten worden, omdat ze te veel te lijden hebben gehad van de bijzonder zware omstandigheden waaronder de boeren moeten rooien. Ter illustratie: in Zeeland, waar het rooien van de laatste aardappelen ook moeilijk ging, was een teler soms vijfmaal langer dan anders bezig met het afwerken van de laatste hectares, met inzet van driemaal het normale materieel.

Die moeilijke rooiomstandigheden werken op iets langere termijn juist aanbod beperkend. Een rekensom leert het volgende. Uitgaande van ruim 7 procent kleiner aardappelareaal in België en, nog voorzichtig geschat, 15 procent minder opbrengst per hectare, gevoegd bij 8 procent uiteindelijk niet te rooien percelen, gaat de Belgische aardappeloogst van2012 rond de 3 miljoen ton bedragen. De Belgische verwerkende industrie heeft in het vorige kalenderjaar bijna 3,5 miljoen ton aardappelen verwerkt. Het oogstjaar loopt hiermee niet parallel, maar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren bezien gaat er zonder twijfel een tekort op de balans ontstaan. Vanwege de sterk gegroeide productiecapaciteit van de Belgische aardappelen verwerkende sector is België al een importerend land. Daarvan komt een flink deel uit Nederland. De stroom aardappelen vanuit Nederland en Duitsland naar België krijgt de komende maanden waarschijnlijk meer vaart. België kan dit seizoen minder betrekken uit Noord-Frankrijk, een van de belangrijke aanvoerregio’s, omdat daar ook oogstproblemen zijn en omdat Engeland er nu ook extra inkoopt. De Belgische fritesprijs zal de markt in Noordwest-Europa wel moeten gaan aanvoeren, wil men verzekerd blijven van voldoende grondstof.

Of registreer je om te kunnen reageren.