Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt vertoont wat prijsdruk

Voorraadmeting in de Duitse uiensector geeft aan dat er ten opzichte van vorig seizoen minder uien beschikbaar zijn.

Dat meldt Bureau Uienmarkt Informatie. Het is geen daverende verrassing, we kijken immers terug op een uienoogst 2011 met bovenmatig grote productie.

Uit de peiling komt tevens naar voren dat er dit seizoen minder aanvoer is van de grove sortering 70 mm. Dat is ook in Nederland te zien, vooral in het Zuidwesten. Er komt weer verschil in de prijzen voor de partijen met 30 procent dan wel 60 procent grof.

Nog steeds zijn er leveringen van uien af land. Rooien is zo goed als achter de rug in de Flevopolders en het Zuidwesten. Er ligt echter nog het nodige op het zwad. Dat wordt nu binnengereden, waarbij het Zuidwesten de afgelopen week veel last had van te veel water op het land.

Niettemin is het aanbod af land in de afgelopen week toegenomen, waardoor er enige druk op de prijs ontstond. Ook zal meespelen dat de uien minder mooi van kleur zijn geworden.

In Emmeloord zakte donderdag 25 oktober het prijspeil van de af land geleverde uien met 50 cent voor de categorie 60 procent grof. De noteringen droog uit de schuur geleverd staan uiteraard hoger.

Het marktbeeld is rustig. In de periode tot en met twee weken geleden is de uienexport erg vlot verlopen, met in september veel levering aan landen in Noordwest-Afrika in verband met extra vraag voor het deze dagen gevierde Offerfeest. Het tempo is daarna teruggelopen.

Prognose: lichte prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.