Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt zwakt af, telersprijs vast

Op de aardappeltermijnmarkt is de muziek er een beetje uit, terwijl de stemming in de fysieke markt onverminderd vast is. Op de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt is de aprilnotering gezakt tot onder de 28 euro, terwijl de telersprijzen voor directe levering tot ruim boven de 20 euro stijgen.

De handel op de termijnmarkt reageerde op voorspellingen van droger weer, zodat de oogst weer hervat kan worden. In de praktijk bleek het hervatten van de oogstwerkzaamheden echter weerbarstiger dan de voorspellingen van de weerstations. Op veel plaatsen bleven de machines stilstaan, omdat regenbuien de oogst onmogelijk maakten.

Hoewel in Nederland ook nog heel wat percelen gerooid moeten worden, zijn er vooral nog problemen in België, Frankrijk en Engeland. Uit een inventarisatie van het Belgische proefcentrum voor de aardappelteelt PCA blijkt dat in België nog meer dan de helft moet worden gerooid. Op sommige plaatsen is zelfs nog maar eenderde geoogst.

De telersprijzen in Nederland zijn in de afgelopen week met 1 tot 2 euro gestegen. VTA noteert 20 tot 22 euro per 100 kilo. Belgapom maakt melding van een vaste stemming in België, maar hield de notering toch onveranderd op 20 euro per 100 kilo. Voor de rassen Challenger en Fontane werd de prijs nog wel wat verhoogd naar 21 euro per 100 kilo.

Als de weersverbetering doorzet, zal in de komende week toch een flink areaal uit de grond worden gehaald. Hierdoor zal de aardappelmarkt in wat rustiger vaarwater terechtkomen en daarmee ook de prijsontwikkeling. Al met al zijn het toch hele beste prijzen voor levering in oktober.

Prognose: stabiele markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.