Akkerbouw

Achtergrond

Prijzen graan en soja nog niet op dieptepunt

De graanmarkt is grillig.

Analisten voorspellen dat op zeker moment dit seizoen er een tekort ontstaat aan mais en sojabonen omdat de productie in de VS zwaar tegen valt. Pas als later in 2013 de nieuwe oogst van het zuidelijk halfrond beschikbaar komt, kunnen de prijzen naar beneden.

Maar het tekort is nu nog niet voelbaar omdat de oogst in de VS voorspoedig verloopt. Daardoor zakken de noteringen van mais en sojabonen op de termijnmarkt in Chicago. De telers verkopen veel af land omdat ze nu beste prijzen krijgen. Tot en met vorige week was in de VS 54 procent van de mais geoogst. De oogst loopt mijlenver voor op het vijfjarig gemiddelde van 20 procent. Ook de sojaoogst verloopt voorspoedig. Inmiddels is 41 procent van het land, ruim het dubbele van het vijfjarig gemiddelde. De kwaliteit van de soja ligt behoorlijk onder het gemiddelde, maar minder dramatisch dan bij mais.

Maar toen afgelopen vrijdag twee rapporten verschenen over de graanmarkt stegen de noteringen in Chicago. Zowel het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) als de International Grains Council voorzien dat de productie van graan en soja dit seizoen zwaar tegenvalt. Bovendien startte de VS dit seizoen ook nog eens met een kleinere maisvoorraad dan gedacht. Daar komt bij dat de Amerikaanse voersector in 40 jaar niet zo veel tarwe verwerkt vanwege de dure mais.

Analisten dachten vrijdag dat de markt de bodem bereikt had, veel eerder dan verwacht. Maar deze week blijkt dat niet zo te zijn: de prijzen dalen weer. Maar er komt een keer een omslagpunt. De wereld ontkomt niet aan stijgende prijzen voor graan en soja.

Prognose: markt is grillig

Of registreer je om te kunnen reageren.