Akkerbouw

Achtergrond

Prijzen dalen op wispelturige graan- en sojamarkt

De graan- en sojaprijs hebben geen richting. Er is minder aanbod, maar de wereldeconomie komt niet op gang. En er is veel aanbod vanwege de oogst in de VS.

De graanmarkt is wispelturig. Dat komt doordat er tegengestelde krachten aan het werk zijn. Aan de ene kant is er minder graan en soja beschikbaar dan er vraag is. De voorraden krimpen. Dat drijft de prijzen omhoog omdat een tegenvallende oogst bij kleine voorraden veel sneller voelbaar is. Aan de andere kant zijn de economische vooruitzichten slecht. De EU worstelt nog steeds met de schuldencrisis. Lidstaten moeten bezuinigen. De groei van China, de motor van de wereldeconomie, verloopt trager. Langzaam draaiende economieën hebben minder grondstoffen nodig.

Het gebrek aan richting was de laatste dagen te zien op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. De noteringen voor tarwe, mais en sojabonen daalden vorige week vrijdag in Parijs en Chicago. Maandag kwam er weer iets bij. Behalve bij mais en soja in Chicago. De mais- en sojaprijzen hebben in de VS last van een groot aanbod. De oogst verloopt erg snel. Veel telers verkopen hun mais en sojabonen direct na de oogst omdat ze nu goede prijzen krijgen.

Over de hele week gerekend hebben de graan- en sojaprijzen echter een knauw gekregen. Het eerst aflopende termijncontract voor tarwe verloor in Parijs sinds vrijdag 28 september €6,75 en sloot vrijdag op 259 euro per ton. De maisprijs zakte in één week €3,50 naar 239 euro. Ook in Chicago daalden vorige week alle noteringen voor tarwe, mais en sojabonen.

Franse tarwe wordt weer veel gevraagd op de wereldmarkt (vooral door Noord-Afrika). Rusland en Oekraïne kunnen veel minder exporteren door een slechte tarweoogst. Grote vraag is hoe lang Frankrijk in dit tempo tarwe kan blijven exporteren. Als ook in Frankrijk de tarwe opraakt vóór de nieuwe oogst in juni weer op gang komt op het noordelijk halfrond, kan tarwe duurder worden. Zeker omdat Argentinië en Australië ( de grootste tarwe-exporteurs op het zuidelijk halfrond) dit seizoen minder tarwe oogsten.

Een opsteker voor de sojaprijzen is dat Canada veel minder koolzaad heeft geoogst. Dat vertaalt zich in hogere koolzaadprijzen, maar nog niet in een opleving van de sojaprijs. Daarvoor is de oogstdruk in de VS te groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.