Akkerbouw

Achtergrond

Prijs fritesaardappelen stijgt gestaag door

In Nederland is de aanvoer matig tot gering geweest de afgelopen weken, in België gering en in het Verenigd Koninkrijk zeer gering. Het was voor de verwerkers een hele klus om de productie goed op gang te houden. De kwaliteit van de aardappelen voor verwerking is weliswaar goed, maar in het algemeen zijn de onderwatergewichten heel hoog. Dat vergt aandacht.

Na een droge periode was men blij met wat regen, omdat dat de kans op rooibeschadiging (stootblauw in het bijzonder) reduceerde. Het mag nu wel even wat minder. Overigens wordt in deze periode van het jaar vooral grondstof betrokken van de zandgronden, waar de invloed van veel neerslag minder lang effect sorteert als het na een regenperiode tussentijds wat droger wordt, zoals in de afgelopen week. Naast stootblauw signaleren verwerkers als minpunt voor de kwaliteit groeischeuren (vooral in Agria’s) en groene aardappelen. Verder is er invloed van de dit seizoen, ten opzichte van vorig jaar, gemiddeld fijnere sortering.

De export loopt naar tevredenheid, zij het dat het zeer snel gestegen prijspeil (richting €25 per 100 kilo gesorteerd en opgezakt) onderhand op weerstand stuit.

Af land prijzen die in Emmeloord werden gemeld (15 tot 18 euro) steken schraal af bij de vrijdagnoteringen van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA), die uitkwamen op 18,50 tot 21 euro voor fritesgeschikt en 19 tot 23 euro voor export.

De toch al vast gestemde termijnmarkt schommelt wat met de weersverwachtingen mee, maar houdt een hoog niveau tussen 28 en 29 euro, kenmerkend voor de verwachtingen verder in het seizoen. Bureau aardappel.info meldt transacties in de fysieke markt levering in maart en april van 25 euro voor Fontane en 27 euro voor Innovator.

Prognose: prijs stabiel hoog

Of registreer je om te kunnen reageren.