Akkerbouw

Achtergrond

Nieuwe top termijnprijs aardappelen door slecht weer

Na een vaste opening van de termijnmarkt aardappelen, waarin een nieuwe hoogste prijs werd bereikt van €31,10 zwakte de termijnprijs maandag af naar een slotprijs €30,40 (plus 30 cent).

De oorzaak van de vaste stemming zit in de aanhoudende slechte weersomstandigheden in het noordwesten van Europa. In het oosten van het land heeft de vroege strenge vorst geen directe schade aangericht. De grootste problemen liggen nog altijd in de kustgebieden van Noord-Frankrijk en de zuidhoek in België, waar dit weekend nogmaals veel neerslag viel en de rooiwerkzaamheden wederom stil kwamen te liggen. Maar ook in het westen van Nederland verloopt het rooien van de laatste 5 procent van het areaal erg moeizaam.

Met het bereiken van een nieuwe hoogste prijs voor het aprilcontract kwam er ook aanbod van winstnemers in de markt, waardoor de termijnprijs licht onder druk stond aan het einde van de dag. In de effectieve markt is de stemming vast, het aanbod af land wordt steeds dunner en het aanbod uit de schuur is terughoudend. In België en Nederland wordt voor aardappelen droog uit de schuur levering november/december tot 25 euro betaald.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.