Akkerbouw

Achtergrond laatste update:10 okt 2012

Koolzaadprijs HPA hoogste sinds 2007

De koolzaadprijs steeg dinsdag op de termijnmarkt in Parijs, nadat de notering maandag daalde. Het novembercontract sloot maandag op €481,50 per ton. Dinsdag kwam er tijdens de handelsdag zo'n 4 euro bij. Het productschap HPA verhoogde dinsdag de koolzaadnotering met 5 euro naar 530 euro per ton. Het is de hoogste HPA-notering sinds eind 2007. Het verschil tussen de fysieke koolzaadprijs en de notering in Parijs is groot.

De koolzaadprijs krijgt een duw in de rug omdat Canada dit jaar niet meer dan 13,36 miljoen ton koolzaad heeft geoogst. Dat is 7,8 procent minder dan vorig jaar. De hectare-opbrengsten blijven beperkt tot gemiddeld 1,64 ton per hectare. Dat is 17,5 procent minder dan in 2011. De prognose van het statistisch bureau Statcan is 1,6 miljoen ton lager dan de schattingen van analisten.

De Canadese akkerbouwers hadden last van ziektes in hun koolzaad door nat weer. Bovendien teelden veel akkerbouwers koolzaad op koolzaad, aangespoord door de goede prijzen van vorig seizoen. Dat vergroot de ziektedruk. Daarnaast werd in enkele regio's het koolzaad vlak voor de oogst geteisterd door storm, waardoor veel zaad verloren ging.

De koolzaadprijs krijgt steun van de sojaprijs, een ander oliehoudend zaad. De VS exporteert meer soja dan verwacht, zodat eerder krapte in de markt ontstaat. Terwijl de oogst in de VS door droogte lager uitvalt

De markt richt zich nu vooral op Zuid-Amerika. Brazilië verwacht een recordareaal aan sojabonen, aangejaagd door de goede prijzen. Bovendien verloopt de inzaai van sojabonen voorspoedig. Dankzij de regen maakt soja daar een goede start.

Prognose: de markt is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.