Akkerbouw

Achtergrond laatste update:29 okt 2012

Historische prijsniveaus voor aardappelen

De aardappelprijzen halen ongekende niveaus. Vrijdag noteerde Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) €21,00 tot €24,00 per 100 kilo voor fritesgeschikt en export droog uit de schuur. Als op donderdag 1 november de eerste noteringen van de telersbeurs Emmeloord in de pas lopen (waarschijnlijk gaan ze nog een tikje hoger), dan is dat een piek die in 25 jaar niet is voorgekomen.

De markt is dan ook op alle fronten erg vast. Export kan steeds moeilijker de fritesnoteringen bijbenen, mede doordat in het verder gelegen buitenland dit prijspeil nog niet goed verteerbaar is. Behalve het structurele probleem van verkleind aardappel areaal van de EU-5 in combinatie met mindere hectare-opbrengsten, spelen deze dagen rooiproblemen in het Verenigd Koninkrijk en – dichter bij huis – in zuid-west Nederland, België en Noord-Frankrijk. De directe aanvoer van fritesgeschikte aardappelen voor de vrije handel is in het gedrang gekomen. De verwerkende industrie in met name België is zeer stevig aan de markt, met als effect op vrijdag 26 oktober een topnotering van Belgapom voor Bintjes à €22,50. Dat is 2,50 euro meer dan een week eerder en gelijk aan de prijs voor Fontane/Challenger. Bintjes zijn gevraagd vanwege de dringende behoefte aan grondstof bij verwerkers, maar ook doordat de kwaliteit er relatief uitspringt dit seizoen. De export naar het Verenigd Koninkrijk, wel eens vaker lekker op gang in de beginfase van het aardappelseizoen, is in verhouding met de stroom richting België een fractie, maar neemt gestaag toe. Dat zet de vrije markt verder op scherp en kan het prijspeil verder opjagen.

Voor de vrije aardappelen in opslag interessant: op de termijnmarkt ging vrijdag de prijs voor het aprilcontract door de barrière van €30,00. Op maandag werd het peil boven die grens gemakkelijk gehandhaafd.

Prognose: prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.