Akkerbouw

Achtergrond

Groot aanbod drukt suikerprijs

Het lukte de suikerprijs vorige week niet om door de grens te breken van 600 dollar (€462,60) per ton. Op de termijnmarkt in Londen bleef de notering van het termijncontract voor levering in december dinsdag steken op $598,30 per ton witsuiker.

Half augustus daalde de notering van het eerst aflopende contract onder de 600 dollar en is daar sindsdien ook niet meer boven gekomen.

Aan het einde van de week stond de suikerprijs sterk onder druk. Donderdag verloor de suikerprijs in Londen 22 dollar en vrijdag ging er nog eens 10 dollar vanaf. Maandag daalde de prijs met $3,50 naar naar  $554,30 per ton. Dat komt neer op een verlies van ruim 40 dollar in een week.

De prijzen staan onder druk omdat analisten een veel grotere beschikbaarheid van suiker verwachten. China produceert veel meer suiker, evenals Oekraïne en Rusland. De droogte viel in Rusland en Oekraïne zo vroeg in het seizoen dat het wel het graan maar niet de bieten heeft aangetast. Die hebben kunnen profiteren van een groeizame nazomer. China verwacht een stijging van de suikerproductie met 22 procent. Daardoor gaat het land veel minder kopen op de wereldmarkt. Dat zet de prijzen onder druk.

Bovendien schroeven analisten de oogstverwachtingen voor Brazilië steeds verder omhoog. Dat land is de grootste producent en exporteur van suiker ter wereld. Wat daar gebeurt heeft veel invloed op de suikerprijs.

De suikerproductie in India, de grootste verbruiker, valt tegen. Maar dat land heeft grote voorraden opgebouwd.

Een opsteker voor de suikerprijs zou kunnen zijn dat de VS minder ethanol uit mais produceert omdat mais zo duur is. Daardoor stijgt de vraag naar Braziliaanse ethanol dat uit suiker wordt gemaakt. Een grotere vraag naar ethanol betekent dat Brazilië minder suiker op de wereldmarkt verkoopt.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.