Akkerbouw

Achtergrond

Belgen en Britten trekken aan de Bintjes

Volgens het proefcentrum voor de aardappelteelt PCA worden er in België nu veel aardappelen af land geleverd op basis van contract. Desondanks tendeert de markt er nog vast dankzij veel vraag, vooral ook uit Engeland. Daarvan getuigt de verhoging met een euro aan de bovenkant van de notering voor Bintje, voor de vrije markt nu de belangrijkste fritesaardappel.

Vrijdag stegen de Nederlandse Bintjenoteringen ook al, een voorbode. Ook hier kopen de Britse en Belgische verwerkers. De PCA-notering voor Fontane en Challenger is ongewijzigd. De aardappelaanvoer verloopt vlotter dan vorige week, maar het wordt wel haastwerk. Er moet in België nog veel gerooid worden en naarmate het weekeinde nadert groeit de regenkans juist in de kustgebieden en daalt de temperatuur flink.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.