Akkerbouw

Achtergrond

Weer in Zuid-Amerika bepaalt stemming op graanmarkten

De tarweprijzen daalden in de eerste week van 2012. De maisprijzen ook, maar in mindere mate. Het droge weer in Zuid-Amerika had vorige week veel invloed op de graanprijzen.

De graanmarkt werd de eerste week van dit jaar gedomineerd door de weersberichten in Argentinië en Brazilië. Beide landen kampen sinds half december vorig jaar met droogte. Analisten verwachtten tot begin vorige week een flinke opbrengstdaling van mais en soja in beide landen.
Argentinië is de één na grootste exporteur van mais ter wereld, na de VS. Brazilië staat in de meeste jaren op nummer vier of vijf. Een tegenvallende productie daar betekent dat de beschikbaarheid van mais nog krapper wordt. Door de droogte stegen sinds half december de maisprijzen gestaag. Die trokken de tarweprijs mee omhoog. Want dure mais maakt tarwe aantrekkelijk voor voerproducenten.

Halverwege vorige week kwam de klad in de prijsstijging. De weersvoorspellingen gaan uit van fikse regenbuien in beide landen. Het drukte de prijzen op de termijnmarkten omlaag.
Op de termijnmarkt in Chicago moest de tarweprijs vorige week 4,3 procent inleveren. In Parijs bleef de schade beperkt tot 0,7 procent. De graanprijzen in de EU krijgen steun van de dalende eurokoers. Daardoor kunnen Europese exporteurs beter concurreren op de wereldmarkt, waar wordt afgerekend in dollars.

De maisprijs daalde veel minder. In Chicago ging vorige week 0,5 procent van de prijs af. In Parijs steeg de maisprijs per saldo 0,8 procent. Ook al valt de daling van de maisproductie in Argentinië en Brazilië wellicht mee nu het gaat regenen, maar de beschikbaarheid van mais blijft veel krapper dan bij tarwe. Daarom reageert de tarweprijs sterker op dit soort weersberichten.

In de VS en Europa nemen de zorgen wel toe over de wintertarwe. Het is aan beide kanten van de Atlantische Oceaan warm voor de tijd van het jaar. In de VS is veel tarwe niet bedekt door sneeuw. In Europa heeft de wintertarwe zich door het warme weer sterk ontwikkeld. Als de winter nog strenge vorst gaat brengen, dan is de kans groot dat de tarwe in de VS en de EU veel schade lijdt.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.