Akkerbouw

Achtergrond laatste update:22 feb 2012

Rusland beïnvloedt graanprijs

De graanmarkt wordt deze dagen mede gestuurd door geruchten over mogelijke exportverboden van Rusland en Argentinië. Het heeft al gezorgd voor verdere stijging van de tarwenoteringen op de internationale markten. Vanwege de relatief kleine wereldgraanvoorraden (in theorie genoeg voor slechts 10,5 weken consumptie) zorgen zulke berichten veelal direct voor forse wijziging van de internationale graanprijzen.
Een Argentijns exportverbod is onwaarschijnlijk. Het land heeft de inkomsten uit de exportheffingen en de buitenlandse deviezen hard nodig. Rusland, echter, heeft een enorm goede graanoogst gehad, maar al bijna 20 miljoen graan geëxporteerd. De Russische vraag naar veevoer is groot. De overheid heeft al gezegd dat de export niet boven de 25 miljoen ton mag uitstijgen. Dat maximum wordt binnenkort bereikt.

Prognose: Prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.