Akkerbouw

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

Prijs fritesaardappelen stokt

Na een periode sterk te zijn achtergebleven bij de noteringen in Nederland en vooral Duitsland, trokken de opbrengsten van fritesgeschikt in België wat bij. Er komt nu weer druk op. Maandag 23 januari kwam een verlaagde PCA/Fiwap-notering voor Bintje uit. Er ging € 0,38 af. Voor Fontane en Challenger wordt hetzelfde betaald: € 4,25 tot € 4,50. Kwalitatieve uitschieters doen € 5,00. Dat is ook de notering voor Innovator.
In voorliggende weken waren de Belgische verwerkers wat meer aan de markt voor goede vrije aardappelen. De weken rond de jaarwisseling hebben de telers doorgaans opgeschoond en wachten ze af wat de markt gaat worden. Het is wat lastiger om dan de boer op te moeten voor inkoop als de voorraad onvoldoende is. Verder was er in november en begin december veel druk op de Belgische prijs van partijen die echt uit de opslag moesten. Overigens zijn de bewaarproblemen bij de Belgen nog niet geheel opgelost.
De kooplust van verwerkers is momenteel klein. De fut is er wat betreft het prijspeil wat uit, maar er is een zekere bodem in de markt dankzij afzet in alternatieve kanalen, zoals de droogindustrie. Export is nog schraal.

Of registreer je om te kunnen reageren.