Akkerbouw

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

Magere afzet peen drukt de prijs

De noteringen voor B-peen zijn deze week gedaald in zowel Middenmeer als Emmeloord. Ook biologische peen ging qua prijs nu iets achteruit. Het aanbod is ruim ten opzichte van een seizoensmatig beperkte vraag uit vooral de buurlanden Duitsland en België. Duitsland heeft voorraad af land kunnen opbouwen en vanuit Denemarken en Oostenrijk is er ook nog uit voorraad leverbaar. Het wintert nog niet bepaald in Europa. Lage temperaturen bleven tot nog toe beperkt tot lichte nachtvorst. Dit scheelde in november en december afzet van Nederlandse peen in het oosten, waar men immers langer uit eigen productie kon blijven putten (rooien). Ook in landen als Polen zijn inmiddels de laatste wortelen wel van het land, dus dat effect speelt niet meer mee. Doordat er over de hele linie veel groenten ruim verkrijgbaar en vooral ook betaalbaar zijn valt de consumptie van peen, toch een typische wintergroente, tegen. Wie dacht in januari een prijs van € 20 per 100 kilo te kunnen maken is teleurgesteld. Er komt daardoor teveel peen op de markt ten opzichte van de vraag. Ook gaan er hier en daar nog partijen peen uit de bewaring vanwege twijfelachtige kwaliteit. Van een neerwaartse prijsspiraal is geen sprake, maar er staat druk op de markt.

 

Prognose: prijsdaling

Of registreer je om te kunnen reageren.